Visual Text Analysis

Visual Text Analysis

The object I have chosen for the visual text analysis is the mixer at San Fran bar.

The mixer is of the brand, Stanton and is a reasonable distance away from the stage and is presumably for the DJ. The intended audience is for the audience of gigs and for the nightclub visitors.

This item is important enough to be housed at San Fran because it is required for DJ’s and therefore needed for a night at nightclubs.  In relation to its distance from the stage, it’s far enough from the audience area to not interrupt people moving or dancing yet at a close enough proximity to be connected to the wires, cords and electrical equipment necessary for it to work. Alongside the mixer station is the soundcheck desk where it works together to enable the correct sound to be emitted from speakers and the stage. It sits across from the bar (as seen in the picture below).

 

20160315_172028_resized
Stanton mixer. San Fran Bar. Photo. 2016

 

 

 

20160315_172043_resized
Soundcheck station. San Fran Bar. Photo. 2016

 

 

 

Compare and contrast

Compare and contrast

There are obvious similarities and differences that the two sites have and that is mainly due to the different purposes of each site. San Fran is obviously a more casual kind of hangout and a bar while the Michael Fowler hosts orchestras, special events and the ARISE church. These different functions attract different visitors.

Differences

  1. The San Fran bar entrance is much more tolerable for graffiti, stickers and things others may consider borderline vandalism. A great example of this can be seen in the photo below where someone has painted ‘IDIOT’ in red paint that drips down the wall. The Michael Fowler centre, on the other hand, would never display such graffiti. Instead, their entrance foyer is clean with pristine white marble walls.

 

20160315_173616_resized
Graffiti scribble at entrance of San Fran

 

 

20160313_162128_resized
Pristine tiled floor and clean white marble walls

2 . The signage that is present in both San Fran and the Michael Fowler centre differ significantly. This is due to he fact that both have different atmospheres and functions. San Fran has brightly coloured posters framed around their bar with varied fonts and images. The Michael Fowler has limited signage but use a classic, elegant font in all capitals. They both signify the difference between both sites in how they present themselves. San Fran is casual and cool, Michael Fowler is elegant and striking.

 

20160315_171851_resized
Posters and signage at San Fran bar.

 

 

 

 

20160313_162209_resized
Signage at Michael Fowler Centre

However, it is also apparent that there are some significant shared similarities between the Michael Fowler Centre and the San Fran Bar.

Similarities

  1. Both host an audience – while they may be a different type of audience, they are audiences none the less. San Fran hosts many tours, gigs and international artists which attract visitors while the Michael Fowler centre hosts orchestras, church sessions and many other special events. They are both different but are unified by their shared hosting environment.

 

20160315_171631_resized
Seats at San Fran for guests

 

20160313_163006_resized
Seating at Michael Fowler in foyer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Field Trip 2

Field Trip 2

 

20160313_164946_resized
San Fran Bar signage. Photo. 2016

 

Our next field trip took us down to Cuba Street on a Tuesday Evening to visit the ever so popular San Fran bar. Its associations with the NZ music industry has existed since the 1960’s and is widely known through the country as one of the top bars with acts and tours from all over the world.

The main purpose of the bar is to cater to the multi- functioning event building
– A bar, cafe, restaurant and a nightclub all in one.

The first impression of the bar was given during the entrance of the bar. Scribblings of graffiti and a random assortment of stickers along their cracked walls provided a sense of concern as it echoed the idea of a hideaway for teenage ruffians. Fortunately, we were wrong and after climbing the stairs we were exposed to the hip and retro looking space of San Fran bar – “beats and beverages”.

 

20160315_173634_resized
Fire Sprinkler box. San Fran. 2016

 

20160315_171402_resized
Bar. San Fran. 2016

San Fran is essentially where the ‘cool kids’ hang out but it’s not strictly limited to young people, as we saw some older patrons. Space is filled and furnishes with cool, colourful and retro-looking posters framed nicely with wood. They advertise the upcoming events and are placed around and above comforters, around walls and along the stairs to the bar. The bar itself is decorated with cage hangings which double as a storage place for alcohol supplies.

 

The lighting is much less overly bright and white, black covers the ceilings and the stage area which help provide a dim setting and boosts the ‘chill’ vibe of the bar.

Screen Shot 2016-03-16 at 1.42.30 pm
San Fran’s website. Screenshot. 2016.

The online presence of San Fran contrasts against the real San Fran having little to no white in their space. However, the cool vibe is still present in this website with many pictures of their past and present gigs.

Field Trip 1

Field Trip 1

 

20160313_162102_resized
Michael Fowler Centre Foyer. photo. 2016

Site description and Analysis

The first field trip was to the Michael Fowler Centre, located in Central Wellington. Designed by New Zealand Architects – Miles Warren and Maurice Mahoney, this building was named in honour of the Wellington mayor – Sir Michael Fowler who proposed the creation of the hall and event centre. It was originally commissioned in 1975 but it wasn’t till five years later that the building of the centre began.

The building allows visitors to move around via walking on the tiled floors, up the stairs or up the elevator. The stairs, unfortunately, were restricted access so the only way for us to explore the centre was by walking around and taking the elevator.

The space of the Michael Fowler Centre is There is both a large volume of space both up and down, the ceilings, in particular, are quite a sight with beautiful hangings of art and lights.

Its furnishings consist of seatings placed alongside the railings backed with glass and large filling artful pieces that are along the walls and hanging from the ceiling. It’s decorated in a minimal way so space is further increased and the largeness of the centre is emphasised.

20160313_163006_resized
Michael Fowler Centre second level. Photo. 2016

The lighting used in the centre is bright, yellow-white light, warmly lit and has a sense of welcoming despite its overwhelming huge space that the visitor is exposed to upon initial entrance. This warm lighting is used to provide an inviting atmosphere to visitors while retaining a sense of importance throughout the building as the bright lighting.

The online presence of the Michael Fowler Centre is shown on Positively Wellington Venues website and gives a different perspective of the building. Pictures of the auditorium are used and makes it look even more impressive.

Screen Shot 2016-03-16 at 1.42.47 pm
Michael Fowler Centre on Positively Wellington Venues website. Screenshot.2016

(http://www.pwv.co.nz/our-venues/michael-fowler-centre/)